Télapó

Óvodánkban a „Télapó” korán reggel érkezik. Ellátjuk jó tanácsokkal, és mielőtt bemenne a gyermekekhez, tesz egy sétát az óvoda udvarán. Így minden gyermek felkészülhet a nagy találkozásra. A Télapó játék közben érkezik.

Leül az előre elkészített székre, és meghallgatja a gyermekek által előadott verseket, énekeket. Ezután következik az ajándékok átadása. Nemcsak a gyermekek kapnak tõle ajándékot, hanem ők is átadják, amit a Mikulásnak készítettek. Egy utolsó közös éneklés után elköszön, és továbbmegy a következő csoportba. Soha nem szidja le a gyermekeket az elmúlt évben tett „rosszaságaikért”,de sok-sok jó tanáccsal, intelemmel látja el őket. Tapasztalatom, hogy egy-egy ilyen fontos találkozás után több gyermekünk változott meg,mert „megígérte a Télapónak”. A nagy találkozás élménye sok gyermek játékában napokon keresztül jelentkezik, egyikük játssza a Télapó szerepét, a többiek neki verselnek, énekelnek. Karácsonyig ismételgetik a Mikulás énekeket,verseket.

Vegyes csoportokban a nagyok nagy-nagy örömmel készítenek a kisebbeknek csizma, mikulás, zsákformájú ajándékokat. Ezek átadása nagyon kedves pillanata ennek a napnak.