Karácsony

Minden évben meglepjük a gyermekeket a fa alá helyezett új játékokkal, amit az ünnep reggelén látnak először a fa alatt. Mivel nálunk nagyon sok az egész óvodát érintő program, ezért egy igazán nagy fát szoktunk állítani az óvoda aulájában, ahol mindannyian egyszerre köszöntjük az ünnepet.

A csoportok intim szféráját figyelembe véve saját termükben egy kisebb, a hangulatot jelképező fa áll. A csoportoknak külön program évek óta a kis fák kiválasztása és hazahozása. A „nagy fa” mindig meglepetés.

A fák díszei is az óvodában készülnek. A decemberi délelőttök nagy része a terem díszeinek elkészítésével, illetve karácsonyfadíszek készítésével telik.
Óvónő ink fontosnak érzik, hogy erre az alkalomra névre szóló meghívóval invitálnak meg minden családot az együtt ünneplésre. Ezek elkészítése az óvoda felnőtt dolgozóinak feladata.
Óvodánk nevelési programjában is megtalálható egy karácsonyhoz közeli péntek délután kijelölése, melyen a családokkal közösen ajtókopogtatókat, ablakdíszeket, fenyőfadíszeket, madáretetőket, a folyosó díszítésére alkalmas dekorációt készítünk. Örömmel mondhatom, hogy amióta ez a program bevezetésre került, a család és az óvoda kapcsolata még bensőségesebbé,összetartóbbá vált. Igen nagy létszámban részt vesznek ezen a délutánon a családok.
Az ünnep előtti héten a csoportok mézeskalácsot sütnek.Ezeken a napokon kellemes illat lengi be az egész épületet, melytől mindannyian még jobban ráhangolódunk az ünnepre.

Több csoportban szokás, hogy a gyermekek megajándékozzák egymást karácsonykor. Ez egymaguk által készített apróság, amit az ünnep reggelén hoznak magukkal.Nagy öröm számunkra, hogy még soha egy gyermek sem felejtette el a másik gyerek ajándékát.

A ünnepi hét első napján, hétfőn este feldíszítjük a fenyőfákat. A termekben található kis fákat az erre vállalkozó szülők, óvónők és dajkák díszítik fel. Az aulában állított nagy fa díszítése minden óvodai dolgozó örömteli feladata. Nagyon szépek és értékesek lesznek végül a fák, hiszen szinte csak a gyermekek által készített díszek ékesítik.
Másnap reggel csillogó karácsonyfa fogadja az ünneplőbe öltözött gyermekeket és családokat. A meghitt hangulatot a csoportban a gyermekek műsora fokozza a szülők részére,amire e napra készültek. A csoportok magukban ünnepelnek ezen a napon,ahol átadják egymásnak a maguk által készített ajándékokat, és a szülőknek szánt meglepetést. Ez után már csak a játék marad, a fa alatt található új játékokkal. Az asztalon található, otthon készült süteményekből csipegethetnek. Az ünnepi ebéd előtt meglátogatják egymást a csoportok, és kis együtténekléssel köszöntik az ünnepet. Ezen a napon ünnepi ebéd kapunk, ami után a csillogó karácsonyfa alatt hajtják álomra fejüket a gyermekek.

A következő nap reggelén folytatódik az ünneplés, hiszen a Zeneovis gyermekek zenélése, betlehemezése, tánca következik. Ők erre a napra több héten keresztül készülnek, örömet okozva ezzel a többi gyermeknek és felnőttnek. A délutáni pihenést követően a társiskola tanulói látogatnak meg minket, egy rövid jelenettel köszöntik óvodánkat az ünnep alkalmából.

Az ünnepi hét utolsó napján évek óta az óvónénik ajándékozzák meg a gyermekeket és az érdeklődő szülőket az aulában felállított nagy fa mellett egy színvonalas műsorral. Énekelnek, zenélnek, miközben a családok által elkészített süteményekből, dísztárgyakból vásárt rendezünk az egész óvoda területén. 

Nálunk így telik el a karácsonyi készülődés, ünneplés. Boldogan állíthatom, hogy csupa örömtől sugárzó gyermeket és felnőttet látok magam körül ezekben a napokban.