Kettes-Pettyes Katica csoport

Óvodapedagógusok: Czigler Beatrix, Monosné Megyeri Enikő 

Dajka néni: Tóth Istvánné (Erika)

Bemutatkozásunkat kezdenénk ott, hogy miért is választottuk a katica nevet.

Ez a kedves kis bogár minden gyerek kedvence, hiszen a kis kezecskéjükön csiklandozva mászik végig, szép piros pöttyös páncéljában gyönyörködnek és csodálkozva nézik, amikor szárnyát bontva elrepül. Mi pedig ebben sok pedagógiai lehetőséget láttunk, mert ezen keresztül a természet szeretetére nevelhetünk. Beszélgethetünk hasznosságáról, megszámlálhatjuk pöttyeit, megtaníthatjuk hogyan védjék, óvják a természetet. Rengeteg versike és dal született róluk, amiből válogathatunk, és amiket később a gyerekek is szívesen mondogatnak, énekelnek. 

A katica név eredetének elbeszélése után mi óvodapedagógusok is szeretnénk bemutatkozni. Nevünk: Monosné Megyeri Enikő és Czigler Beatrix. 2014. szeptemberétől újra együtt dolgozunk, mivel nevelési  kérdésekben egyet értünk, módszereink ugyanolyanok, örömmel fogadtuk, ezt az új és egyben régi helyzetet. Valljuk, hogy a gyerekeket sok szeretettel, játékosan, a megfelelő következetességgel lehet a legjobban nevelni, oktatni. Elsődleges célunk, hogy óvodásaink biztonságban, szeretetteljes légkőrben jól érezzék magukat az óvodában. A második, a nagyon játékos tapasztalatszerzés, ismeretek megszerzése, képességek fejlesztése, amit a különböző általunk felkínált szervezett tevékenységek között valósítunk meg. Ezekben a játékos foglalkozásokban számtalan fejlesztési lehetőség rejlik. /pl. finommotorika, figyelem, pontosság, kreativitás, képzelet, memória stb. / Mind a ketten nagyon szeretjük a vizuális nevelést /rajz, festés, barkácsolás / és az irodalmi nevelést /mese, vers, báb/. Óvodásainknak nap, mint nap biztosítjuk a változatos technikai ismeretek elsajátítását, a különböző anyagokkal való ismerkedést. Fontosnak tartjuk a népi gyermekjátékok jelenlétét az óvodai nevelésben, ezt a természetes anyagokból készült játékkészítésen, az énekes-mozgásos játékokon, a néphagyományok óvodáskornak megfelelő közvetítésén keresztül valósítjuk meg. Ezek mellett kiemelnénk még, az egészséges életmódra nevelést, ezért sokat vagyunk levegőn, naponta tornázunk, alkalmanként sétálunk a környéken. Így a közlekedés szabályait is megismertetjük, hogy mire iskolába kerülnek, biztonságosan közlekedjenek. Évről évre, ahogy nőnek, egyre többet megyünk színházba, kirándulni, kiállításokra.

2016/17 Nevelési év

 Csoportunk 24 gyermekből álló közösség. Tavaly fájó szívvel elbúcsúztattunk hat iskolába induló nagycsoportost, akik helyett most tündéri apróságokat kaptunk. Első benyomásaink alapján elmondhatjuk, hogy könnyen és gördülékenyen illeszkednek be közénk. Biztosak vagyunk abban, hogy rövid időn belül ügyes „katicásokká” fognak válni.  A nagyokat pedig arra neveljük, hogy a kisebbekre mindig gondoskodóan figyeljenek, segítsék őket mindenben. Gyermekeink kiegyensúlyozottak, vidámak, együttműködőek, akikkel jó együtt lenni. Büszkén valljuk, hogy nagyon jó közösséggé formálódtunk, gyermekeink szeretnek óvodába járni, jól érzik magukat. A szülők visszajelzése is az, hogy gyermekük biztonságban érzi magát és ők is nyugodtak, amikor ránk bízzák őket.  Az egymás iránt érzett szeretetük is visszatükröződik a csoport hangulatán. Kreatívan választanak maguknak játéktevékenységet, egymás ötleteit meghallgatják. Csoportunkba járó gyerekek közül többen, az elfogadás, az alkalmazkodás, a segítségnyújtás területén kiemelkedőek. Játéktevékenységeik változatosak. Egyaránt játszanak konstruáló-, szerep-, és szabályjátékot is. A lányok nagyon szeretnek beöltözni, a babaszoba sosem üres. Szeretik a meséket, a könyveket, saját bábszínházi előadásokat találnak ki, amihez maguk készítik a díszleteket, bábokat. A rajzasztal melletti polcokon sok kreativitásra ösztönző eszköz található, amiket főleg a lányok használnak gyakrabban. Általában érdeklődőek az újdonságokra. Gyakran van, hogy csak úgy egy kupacban beülnek hárman-négyen a babaszobába vagy a mesesarokba beszélgetni. Ebben az évben is több kirándulást, sétát tervezünk, amiken a gyerekek boldogan vesznek részt. A szülői közösség is támogatja munkánkat, sokat segítenek, lelkesek. Ezt bizonyítja az is, hogy a sütivásáron a legtöbb pénzt tudtuk összegyűjteni, amiből egy varázslatos cirkuszi előadáson vehettünk részt. Köszönet illeti az aktív szülőket, akik fáradságot nem kímélve szervezik meg nekünk a farkaserdei pikniket.