Válaszok a véleményládába dobott levelekre

Posted on 10 szeptember, 2013 in Óvoda

Kedves Szülők!

 

Az iroda melletti postaládába elhelyezett szülői véleményre szeretnék válaszolni, mely több szülőt is foglalkoztat Önök közül.

 

Mint tudják, Óvodánk fekvési adottságaiból adódóan van „első” és „hátsó” udvarunk.

 

Az óvoda nyitása óta (1989) az a „szokás”, hogy a mindenkori kiscsoportosok vannak az első udvaron, az ő korosztályuknak megfelelő méretű játékok között. Természetesen nemcsak a fix, helyhez kötött eszközök nyújtanak lehetőséget a tevékenységekre, hanem az óvónők udvarra kivihető játékokkal színesítik, fejlesztik az udvari játékéletet. Ezek például a rajzasztal, homokozó játék, mozgásfejlesztő játékok, labdák, stb.

Délután viszont már a hátsó udvarra szoktak menni a kicsik is, mert sok szülő amikor jön a gyermekéért, sajnos nem csukja be felső retesszel a bejárati kaput, így az gyakran tárva-nyitva van.

Higgyék el, a kisudvaron játszó gyerekek is szívesen mennek az udvarra, beláthatóbb, méreteinél fogva belakhatóbb a kisebb gyerekek számára.

 

Szintén 24 éve hagyomány, hogy az oviban is megünnepeljük a gyermekek, de még az óvoda születésnapját is.

Nem emlékszem rá, hogy szabály lett volna, (kolleganőimet megkérdezve Ők sem mondtak ilyet.), hogy ne lehetne otthon elkészített sütivel, tortával ünnepelni. Mi, minden beérkezett élelmiszerből, kivéve a gyümölcsöket, ételmintát teszünk el, így ha bármi történne, ellenőrizne az ÁNTSZ, bizonyítható az eredet.

A „sütivásár”egy szülő és óvónői kezdeményezésre indult el évekkel ezelőtt, és bizton állíthatjuk, hogy nagy sikerrel zajlik azóta is.

Tehát bátran hozzanak, ha úgy gondolják otthon, akár a gyermekkel közösen elkészített tortát, süteményt.

 

Minden évben felkínálunk a szülők, gyermekek részére több programot, melyet a családok ismerve gyermekeiket, választhatnak. Természetesen amit külső edző tart, annak az összegét ő határozza meg. Nálunk szabályként csak az van a programunkba lefektetve, hogy egy gyermek csak két külön foglalkozáson vehet részt.

Ez egy megalapozott döntés volt részünkről, hiszen nagy előnyt élvez a gyermekek játéka, mely első és legfontosabb tevékenységük ebben a korban.

Valóban szokták kérni a foglalkozásokat tartó személyek, hogy borítékban hozzák be a havi díjat, de szerintem ez nem azt jelenti, hogy a gyermek zsákjában kell addig tartani. Az irodában, vagy a csoport óvónői közül bárki szívesen elveszi Önöktől, hiszen valóban nem megoldott délután ½ 4 körül az edzővel való találkozás.

Ezekért az összegekért csak akkor tudunk felelősséget vállalni, amennyiben óvodai dolgozónak adják át!

 

A fenti három probléma valószínűtényleg gondot okozott az elmúlt időben, - ha leírásra került, - ezért köszönöm, hogy jelezték. Kérem továbbra is az őszinte szavaikat, de tanácsolom, hogy nyíltan kérdezzenek szülői értekezleteken, vagy akár csak egy reggeli vagy délutáni találkozás alkalmával.

 

Tisztelettel: Babos Józsefné Anikó

 

 

Kedves Szülők!

 

Ismét érkezett egy levelünk„postaládánkba”. Örömmel olvastuk és ezúton szeretnénk köszönetet mondani a dicsérő szavakért és az elismerő véleményért, melyet a pillangó csoportba járó gyermek szülei írtak.

Ezzel a levéllel megerősítettek abban a hitben, hogy óvodánkba olyan óvó nénik és dajka nénik dolgoznak, akik tudásukhoz képest a legjobbat teszik az idejáró gyermekekért.

Bízunk benne, hogy ilyen elismerőszavak más csoport szüleitől is érkeznek majd.

Örömmel vennénk, ha kisebb gyermekük is óvodánk ovisa lenne három évesen.

 

Tisztelettel: Babos Józsefné Anikó

 

Kedves Szülők!

 

Örömmel olvastuk a véleménydobozunkba bedobott elismerő levelet, melyet a Pillangó csoport két óvónénijének és nekem címeztek.

Elismeréssel nyilatkoztak gyermekük elmúlt 2 és fél évéről, melyet óvodánkba töltött és talán ennek is köszönhető, hogy szellemi fejlődése éretté tette kislányukat az engedményes iskolakezdésre.

A mindennapi jókedvű, kiegyensúlyozott és szeretetteljes nevelői munkánk természetesen sokkal hatékonyabb, ha odafigyelő, gyermekszerető környezet veszi körül élete legfontosabb helyszínén, a családban is. Így együtt tudjuk megadni a gyermekeknek a legfontosabbat, a szeretetet, az odafigyelést, és a biztonságot.

 

Köszönjük elismerő szavaikat:

Babos Józsefné Anikó

 

Tisztelt Bartók Orsolya!

 

Örömmel vettem érdeklődését az Alapítvány működését illetően!

 

Szíves tájékoztatásul közlöm, hogy az Ön illetve a többi szülő által adott összeget– vagyis az alapító tőkét – a Raiffeisen Banknál vezetett bankszámlán helyeztük el, s a mai napig ott van!

(150.000 ft; - amely a támogató szülők 1.000 forintjából , magát megnevezni nem kívánó adományozó 11.000 forintjából, 1 dolgozó 2.000 illetve, 1 dolgozó ( ez jómagam volnék) 5.000 forintjából illetve az alapító által hozzátett 26.000 forintból jött össze.)

Az óvodába 200 kisgyermek jár.

Amikor hozzákezdtem az Alapítvány létrehozásához szakemberre volt szükség egy jogász és egy gazdasági szakember személyében. Ők már akkor és azóta is térítésmentesen végzik ezt a munkát a mai napig!

Mintegy támogatva az Alapítványt, hiszen tudjuk ez sem két forint manapság!

 

Az Alapítvány létrehozatalakor már nyilvánvaló volt, hogy az alapító tőke nem lesz elég a medence rendbehozatalára, de úgy gondoltuk, hogy néhány év alatt össze tudjuk szedni a hiányzó pénzt az adó 1%-okból. De akkor kiderült, hogy a pénzmosás megelőzésére hozott rendelet miatt 3 évig nem kaphattuk meg a várt 1%-okat!

Arra lehetőség volt,hogy ha valaki befizet az Alapítvány számlájára azt felhasználhassuk.

Ám ebbe az óvodába, sajnos – vagy nem – de nem milliomos szülők gyermekei járnak, így értelemszerűen nem dőlt hozzánk a pénz.

Azonban néhány nagylelkű adományozótól így is érkezett kisebb- nagyobb összeg, amely összeg a csoportok megnevezésével – az adományozó kívánsága szerint – az adott célt szolgálta.

Ebből a pénzből a csoportok részére vásároltuk a számukra szükséges dolgokat.

Az összeget 70% - 30% -ban használtuk fel.

70 % az adott csoportnak

30 % megmaradt az Alapítványnak.

Így jelen pillanatban a következő vagyontárgyakkal gyarapodtak ( az adományozó kívánsága szerint) a következő csoportok:

 

5. csoport :

- beépített szekrény,

- játékok,

- babaszobai bútorok

 

6. csoport :

- babaszobai szekrény

 

7. csoport :

- Hifi torony

 

Az egész óvodai közösség:

 • víztisztító ( ezt ki is plakátoltuk minden csoportnál)

 • 2012. Apák napja alkalmából az óvoda minden gyermekének ajándék.

 

Értelemszerűen a csoportoknak adományozott összegek maradéka az Alapítványt gyarapította!

Nagyon reméljük, hogy idén az Önök adó 1 % - ra is számítva , tovább gyarapszik a félretett pénzünk, hogy haladhassunk a nagyobb célunk felé!

Gondolom, azt Önnek nem kell magyaráznom,ha nincs elég pénz egy nagyobb cél elérésére akkor spórolni, gyűjtögetni kell. Így van ez a háztartásokban is.

Mi most ebben a fázisban vagyunk, s bár most kívülről úgy tűnik ,hogy nem prosperálunk…..ez koránt sincs így.

A mai gazdasági helyzetet tekintve minden lehetőség beszűkült, de gondolom ezt Ön is éppen olyan jól tudja mint bárki más.

Keressük a lehetőségeket, és azt nem a szülőktől kért újabb pénzekben látjuk!

 

A tájékoztatást folytatva annyit mondanék még el, hogy minden csoport minden óvónőjének minden szülői értekezlet alkalmával felajánlottam személyes részvételemet egy tájékoztatás, párbeszéd erejéig.

Aki kérte ( négy csoport ) oda bementem s elmondtam mindent, válaszoltam a kérdésekre.

Felettébb sajnálom, hogy Önökhöz nem jutottam el, de nem tartottak igényt rá.

 

Szeretném felhívni a figyelmét arra is, - hogy amint a honlapon is feltüntettük - létrehoztam egy gmail-es elektromos postafiókot, ha bárkinek bármilyen kérdése van, itt felteheti. Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges

 

Remélem sikerült minden kérdésére válaszolnom, s eloszlatnom kétségeit a pénz felhasználását illetően!

Tájékoztatnám továbbá, hogy az óvoda honlapján hamarosan olvasható lesz az Alapítvány tavalyelőtti és a tavalyi beszámolója is! Valamint kifüggesztjük minden csoport faliújságjára is!

 

Megköszönve adományát és érdeklődését, üdvözlettel:

 

Budapest 2013.05.05

 

Babos Józsefné Tóth Istvánné Krausz Nikolett

A Kuratórium Elnöke Kuratóriumi tag Kuratóriumi tag

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Friss hírek

 • Szerző
  Kattintson az egyes képekre a nagyításhoz!
  29.05.2018 0 hozzászólás
 • Szerző
  2018 évi ebédbefizetések időpontja Étkezési időszak Napok száma Befizetés időpontja 2018.01.01 - 01.31. 21 nap 2017. december 14-15 02.01- 02.29.…
  01.05.2018 0 hozzászólás
 • Szerző
  Kedves Szülők! 2018. május 2. és május 8. között hétköznapokon reggel 7.30-tól 17 óráig lesz óvodánkban az előjegyzés. Szíveskedjenek magukkal…
  06.04.2018 0 hozzászólás