Bőrfestő Óvoda

Tulipán Csoport

Óvodapedagógusok: Ruska Istvánné (Ibolya néni), Orván Piroska 

Dajka néni: Firán Beatrix

Immár 38 éve vagyok a pályán. A gyermekek iránti szeretet, a 3-6 éves korosztály nyitott, őszinte, előítéletek nélküli megnyilvánulásai motiválta annak idején a pályaválasztásomat.

Ennyi év távlatából is úgy érzem, hogy a helyemen vagyok. Az évtizedek során sok változás történt az óvodapedagógiában, mint minden másban. Mindig arra törekedtem, hogy nyitott legyek az új dolgokra. Sok hasznos továbbképzésen vettem részt, ami segítette szakmai fejlődésemet. Kihívásnak tekintettem 2015-ben a Pedagógus II minősítési rendszerben való részvételt, amit sikeresen teljesítettem.

Persze az igazi siker, örömforrás, amikor látom a csoportomba járó gyermekek mosolygós arcát, csillogó szemeit, egy mese, egy bábozás alatt. Jó érzéssel tölt el, ha egy tevékenységben örömmel vesznek részt, ha nyugodtak, kiegyensúlyozottak. Ha megmutatkozik egyéniségük, készségeik, képességeik. Felemelő érzés látni a 6. év végére, hogy milyen sokat fejlődtek.

A ballagáskor az egyik szemem sír, a másik nevet. A 3 év alatt a gyermekek nagyon közel kerülnek a szívemhez, de mindig arra gondolok, hogy a legfőbb cél, hogy egyre önállóbbak legyenek, és megállják a helyüket a világban.

Úgy érzem, hogy mióta nagymama lettem, még érzékenyebb lettem a gyermeki lélek rezdüléseire. A szeretetteljes odafigyelést, a pozitív megerősítést eddig is nagyon fontosnak tartottam. Két unoka mellett, csak erősödött ez a hitem.

A Bőrfestő Óvodában már törzstagnak számítok. Az itt töltött 30 év alatt sokféle feladattal, kihívással kellett megküzdeni. Ami itt tartott, az a kialakult közösség, a gyermekek szeretete, a szülők támogatása volt. A múlt évi vezető váltással ez a közösség megbomlott. Az új kollektíva most van alakulóban. Egy 17 csoportos óvoda esetében ez komoly kihívást jelent. Én nagyon fontosnak tartom a nyílt, őszinte beszédet, mert a nyugodt kiegyensúlyozott légkörben eredményesebben lehet dolgozni. Óvodánk vezetője is mindent megtesz ezért. Úgy érzem, jó úton vagyunk.